Zdrav duh v zdravem telesu
07. september 2024

Tivoli so napolnili otroški smeh, šport in glasba

Tivoli so napolnili otroški smeh, šport in glasba

Veslanje je bila le ena od panog, v katerih so se lahko preizkusili obiskovalci. Na voljo je bilo vse od najbolj razširjenih športov do manj znanih, denimo prstometa. “Pri nas so bili najbolj navdušeni starši, ki so se z igro - znana tudi kot balinčki - vrnili v otroštvo, hkrati pa jo približali otrokom,” je povedal Sandi Dornik, predstavnik Športnega društva Balinci - Prstomet.

Prstomet je bila le ena od več deset aktivnosti v ljubljanskem parku Tivoli, kjer je bil v soboto vrhunec tridnevnega Ljubljanskega festivala športa, namenjenega predstavitvi športnih panog in spodbujanju aktivnega življenjskega sloga. Gre za dogodek brez alkohola, posebno pozornost pa so letos namenili ozaveščanju o pomenu zmernosti pri uporabi mobilnih naprav.

Festival, ki ga organizira Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z ljubljanskimi športnimi društvi in zvezami, je letos potekal drugič, tokrat pa so dogajanje razširili na tri dni. V četrtek so med drugim potekale športne igre zaposlenih, v petek pa tekmovanja četrtnih skupnosti. Oba dneva so program namenili tudi osnovnošolcem. "Na dogodek vabimo vse prebivalce in obiskovalce Ljubljane, da spoznajo in krepijo športne vrednote ter s svojo prisotnostjo spodbujajo gibalne sposobnosti," je na predstavitvi festivala dejal ljubljanski podžupan Samo Logar.

Dogodek brez alkohola in za zmernost pri uporabi zaslonov
Tudi letos je dogodek potekal brez alkohola, posebno pozornost pa so namenili spodbujanju zmernosti pri uporabi mobilnih naprav. "Osredotočili smo se na vprašanje, kako pravilno uporabljati internet in mobilne naprave. Opozarjamo na problematiko zasvojenosti s temi napravami in pokažemo, kako lahko pri njenem preprečevanju pomaga šport," je pojasnil vodja oddelka za šport na Mestni občini Ljubljana Marko Kolenc.

“Glavna težava, s katero pridejo obiskovalci k nam, je pretirana raba zaslonov. Ne gre samo za otroke, včasih ti pripeljejo tudi starše ali pa odrasli pridejo sami. Navadno se pretirane rabe telefona in drugih zaslonov zavemo šele takrat, ko začne ta resno vplivati na življenje,” je povedal strokovni sodelavec Centra pri prekomerni rabi interneta Logout Rok Gumzej. Tokratne delavnice in svetovanja v parku so potekali v drugačnem delovnem okolju kot običajno, pritrdi, vendar so vsebinsko povsem enake. Prepričan je, da je dobra odločitev preplesti šport in prekomerno uporabo telefon na takšnem festivalu.

Dogodka letos niso zaključili s koncertom, je pa dejavnosti ves čas spremljala glasba. Z glasbeno predstavo, ki plesno glasbo povezuje z drugačnimi ritmi, je dogajanje popestril vrhunski violinist Bojan Cvetrežnik z 12-člansko zasedbo. Obiskovalcem je bila na ogled tudi razstava fotografij, ki bodo prikazovale zgodovino ljubljanskega športa.

Po letošnji uspešni izvedbi si lahko v koledarju označite 6. september, datum 3. Ljubljanskega festivala športa.

Tivoli so napolnili otroški smeh, šport in glasba
Tivoli so napolnili otroški smeh, šport in glasba
Tivoli so napolnili otroški smeh, šport in glasba
Tivoli so napolnili otroški smeh, šport in glasba
Tivoli so napolnili otroški smeh, šport in glasba

Čestitke celotni ekipi za organizacijo dogodka. Upam, da ste bili in da so bili zadovoljni….

Aleš Omejc
KK Ježica

Pozdravljeni vsi skupaj, iskrene čestitke za uspešno izveden in dobro organiziran prvi Ljubljanski športni festival…

Matej Majerič
Zavod Štart

V imenu Smučarskega društva Novinar bi se vam želel zahvaliti za odlično organizacijo festivala in vso podporo ter sodelovanje tekom same prireditve.

Žan Kralj
SD Novinar

Zahvaljujemo se vam za možnost sodelovanja na čudovitem dogodku Ljubljanski festival športa v Tivoliju, ki ste ga organizirali na Mestni občini Ljubljana. Za drugo leto prav tako upamo, da bo festival ponovno.

Dejan Mikuš
ČS Bežigrad

Zdaj si ti na vrsti, pridi na Ljubljanski festival športa.

Goran Dragić

Prvi Ljubljanski festival športa je bil fenomenalen! Toliko športov na enem mestu, super hrana in pijača, noro vzdušje, ena izmed najboljših sobot letošnjega leta. Upam, da boste festival organizirali tudi drugo leto. Jaz pridem!

Kaja
Udeleženka prvega Ljubljanskega festivala športa

Rad imam šport in sem ponosen na dosežke športa v 'najlepšem mestu na svetu'. Na prvem Ljubljanskem festivalu športa sem se tudi sam pomeril v enem od športnih izzivov. S Klemnom Bučanom sva tekmovala v trebušnjakih. Kateri izziv bova s Klemnom opravljala letos, izveš kmalu.

Zoran Janković
Župan Mestne občine Ljubljana

Z Ljubljanskim festivalom športa odpiramo novo sezono športa, ki ga v Ljubljani čutimo na vsakem koraku. Preizkusi se v novih športnih in si izberi vadbo v novi športni sezoni. Zabavaj se na bogatem športnem in kulturnem programu. Ljubljana je šport!

Marko Kolenc
Vodja Oddelka za šport

Lanski Festival Športa, ki je potekal v Tivoliju, je bil brez dvoma prireditev, kakršno bi v Ljubljani potrebovali vsako leto. Lahko rečem, da so obiskovalci dogodek sprejeli izjemno pozitivno, z veseljem so se udeleževali gibalnih izzivov ter imeli cel kup vprašanj, povezanih z zdravim življenjskim slogom. Na dogodku so bili prisotni mladostniki, družine z majhnimi otroki, kot tudi starejši občani in upokojenci, tako da si upam trditi, da je interes za takšne vrste dogodkov medgeneracijski.

Aljaš Setinc
Vaditelj

Ljubljanski festival športa je odlična ideja. Na sproščen in zabaven način so bile predstavljene različne oblike gibanja. Vzdušje je bilo super, sproščeno in veselo, obiskovalci različnih starosti so se z navdušenjem preizkusili v različnih gibalnih nalogah ter ob tem malo za šalo in malo zares med sabo tekmovali, opravili so lahko tudi teste svojih gibalnih sposobnosti, hkrati pa so imeli priložnost za druženje na prostem. Izvedeli so, da jim Ljubljana čez celo leto nudi brezplačne vodene telovadbe.

Špela Kosec
Vaditeljica

V veselje mi je bilo sodelovati na Festivalu športa Ljubljana. Z odlično ekipo SloFit smo preko meritev in koristnih nasvetov pomagali ozaveščati udeležence o zdravem življenjskem slogu. Hvala vsem udeležencem za sodelovanje in organizatorjem za odlično izvedbo in podporo pri ohranjanju naše skupnosti telesno aktivne.

Martin Boc
Vaditelj

V najlepšem parku prestolnice smo pričarali pravi športni raj, sklepali nova prijateljstva in se v gibalnih izzivih (po)merili občani vseh generacij. Praznovali smo šport, praznovali smo Ljubljano.

Erik Dervišević
Vaditelj

Festival športa se je meni zdel kot izjemna popestritev za otroke. Imel sem občutek, da so otroci uživali.

Nejc Podlesnik
Prostovoljec – športni vodič

Utrinki drugega ljubljanskega festivala športa

Galerija

@ljubljanajesport

Na Instagram profil